Wat te doen bij overlijden

Na een overlijden nemen emoties vaak de bovenhand. Toch moet je meteen enkele praktische zaken in orde brengen. We helpen je hier het overzicht te bewaren met een stappenplan.

1

Verwittig een arts

Vlak na het overlijden moet een arts het overlijden officieel vaststellen. Er wordt een medisch attest van overlijden opgesteld met de datum en het uur van overlijden. Ook de doodsoorzaak wordt vermeld op het attest. In het ziekenhuis of woonzorgcentrum wordt de dokter automatisch verwittigd.

2

Contacteer familie

Afscheid nemen is belangrijk. Contacteer daarom eerst familieleden om een eerste keer afscheid te nemen in intieme kring.

3

Bel de begrafenisondernemer

Contacteer je begrafenisondernemer voor de overbrenging van je geliefde naar het uitvaartcentrum. Je kan meteen de kledij meegeven die je dierbare kan dragen in het funerarium.

4

Eerste afspraak

Nadien volgt er een eerste afspraak in het funerarium of bij u thuis om de uitvaartplechtigheid te regelen. Vergeet zeker deze belangrijke documenten niet te verzamelen voor u van start gaat: het attest van overlijden, de identiteitskaart, het trouwboekje (indien getrouwd).

Het eerste gesprek

Tijdens dit gesprek zal blijken of de overledene specifieke wensen had over de begrafenis of de crematie. Er kunnen instructies meegegeven zijn aan de nabestaanden of je geliefde heeft de uitvaart op voorhand geregeld met de begrafenisondernemer. De overledene kan ook een wilsbeschikking hebben neergelegd bij de gemeente of zijn wensen in een testament hebben vastgelegd. In dit laatste geval kan het zijn dat de nabestaanden de wensen niet op voorhand kennen omdat een testament vaak wordt geopend na de uitvaart.

Meer weten over onze diensten?

Wij staan voor je klaar. Heb je een vraag? Contacteer ons telefonisch, via mail of via het contactformulier. We helpen je graag verder.